2017. február 19., vasárnap

Mazurka

A mazurka Mazowszéból származó lengyel ugró-és forgótánc (valamint táncdal), gyors hármasütemben (3/4, 3/8), gyakran pontozott ritmussal, és a gyenge (2. és 3.) ütemrészekre eső váltakozó hangsúllyal. A zárószakaszban az első ütemrész is hangsúlyos.



A mazurka korai formája Lengyelországban kb. 1600 óta társasági tánc, s mint ilyet, a 18. század közepétől a 19. század végéig Oroszországban, Németországban, Angliában és Párizsban is kedvelték. Mazurka-ritmusok már 17. századi proporciókban is megjelennek (pl. . A. Schmelzernél). A műzenében a mazurka név legkorábban J. Riepelnél (1752) majd később Marpurgnál és Kirnbergnél fordul elő. 

A 18. század közepe óta a lengyel operákban, balettokban, de még az egyházi zenében is alkalmaznak mazurkát. Jelentősek St. Moniuszko balett-mazurkái (többek között a Straszny dwór, és a Halka című operában). A mazurka stilizált formában Chopin, Wieniawski és Szymanowski révén került a hangversenyzenébe. Chopinnél a mazurka a kujawiakot és az obereket is magában foglalja.



Forrás: Brockhaus Riemann Zenei lexikon