2017. február 14., kedd

Antonín Dvořák: "Dumky" - zongorahármas, op. 90

A dumka ukrán népi tánc és dal, amelynek sírva vigadó hangulatváltásai, kesergésből féktelen duhajkodásba átcsapó kedélyvilága a mi csárdásunkéval rokon. 1890—1891-ben komponált zongoratriójában Dvořák hat dumkát sorakoztat egymás mellé. 

A bemutató 1891 áprilisában azon az ünnepi esten hangzott fel, amelyet Dvořáknak a prágai egyetem díszdoktorává való avatása alkalmából rendeztek. A zongoraszólamot maga a zeneszerző játszotta, a gordonkáét Hanus Wihan, a hegedűét Ferdinand Lachner.


Az első három darab összefüggésére utal az „attacca” előírás, amelynek értelmében ezeket megszakítás nélkül kell egymás után előadni. A tartalmi összefüggést a hangulat fokozatos emelkedése motiválja, ami az egyes táncok hangnemének „éthoszából” is sejthető: az első darab hangneme e-moll, a hamadiké A-dúr. 

A középső tánc cisz-moll-ban hangzik fel. E két hangulati pólus között ingadozik a másik három darab is: az utolsó dumka egyetlen tételen belül váltogatja a lassú és gyors tempót, a csüggeteg és a mulatós hangot, és e tekintetben hasonló „a sorozat nyitó darabjához. A hat dumka tehát végső soron összefüggő egészet alkot.


Forrás: Pándi Marianne, Hangversenykalauz